• Anne Tjallingii

Je baby is zo groot als een maanzaadje.

Updated: Jan 8


0-4 weken: Misschien weet je (net als ik) nog niet waarom je je zo voelt. Maar steeds sta je -ookal was de vakantie superleuk- aan een lopend buffet van overtrokken emoties. Waar komt deze dip vandaan? Is het griep, is het die tijd van de maand, of wanneer kwam die eigenlijk?


Het maanzaadje: Wanneer je net als ik, niet had verwacht dat je zwanger zou zijn, dan ontgaat het moment dat je baby zo groot is als een maanzaadje. Er is geen ovulatie-app geweest, er zijn geen lubricanten of andere clubsupporters ingezet die de kans dat er nu twee streepjes op de test staan, hebben vergroot. Daar is geen oordeel over, dergelijke voorpret heeft gewoon niet plaats gevonden. En bij diegene die in anticipatie en voorpret zich al vanaf deze week bewust zijn of waren, van harte gefeliciteerd! Ik ben oprecht benieuwd hoe het met je gaat want ik kan alleen maar speculeren wat je meemaakt.


Met terugwerkende kracht is ik het een onmetelijk moment ' je baby is zo groot als een maanzaadje'. In mijn eerste vier weken liep ik met een vriendin 140 kilometer langs de kust in zes dagen. Blaren, zere enkels en wisselende temperaturen tot aan 40 graden. Er was sprake van een hittegolf. Achteraf gezien is er als eerste een besef ontstaan dat mij diep nederig maakt en tegelijkertijd heel krachtig. Moeder natuur woekert ook tussen de spleten van het asfalt. Zij grijpt haar kans wanneer zij kan. Zo ook dit maanzaadje in mij, wiens impact op mijn leven zo groot zal zijn als de inslag van een meteoriet.


Voortschrijdend inzicht:

Het eerste moment dat ik een maanzaadjes-ervaring had was toen ik, na twee maanden zwangerschap bij een privé-kliniek via een projectie op de muur, in mijn eigen buik kon kijken.

We keken regelrecht een universum in, dat zich tegelijk in mijn buik bevond. Alsof je aanwezig bent bij de oerknal en het eerste ontstaan van leven aanschouwt.


De -ik wordt mama app- zegt:

1. Je baby bestaat uit duizenden cellen die onderling een choreografie hebben.

spoedig zullen ze zich groeperen tot baby, placenta en vliezen.

2. Je HCG hormoon is meetbaar aanwezig


Typisch week 4 van Anne:

Lekker hardlopen, omdat je niet lekker in je vel zit. Vooral geen test doen.


Liefs Anne

32 views
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
Copyright | Creatief vormgever | Anne Tjallingii  Illustraties | 2018