• Anne Tjallingii

Week 28: Je baby is zo lang als een winterpeen.

Updated: Mar 8

Een winterpeen : Hoera! Je baby is zo lang als een peen van ongeveer een kilo. Een kleine maar; je baby is, in tegenstelling tot jijzelf, wèl zo slank als een dikke peen. Peen houdt ook geen vocht vast. Vanaf nu begint zich een steeds dikke wordende vetlaag te ontwikkelen. Op jouzelf en om de baby. Een peen van 28 weken is met medische hulp in principe levensvatbaar. Vanaf nu verandert het het skelet van je baby. Langzaamaan wordt kraakbeen bot.

28 weken: Er staat een grote rode met zwarte cirkel op de flap over. In de cirkel staan de woorden angst, spanning en pijn. De woorden wijzen beschuldigend naar elkaar met pijlen. Het is de eerste flap over na het voorstelrondje. Deze week ben ik met zwangerschapscursus gestart. Ik heb er naar uitgegekeken; alsof ik als dertig-plusser voor een skiklasje geselecteerd ben. Trots en vol onbenul stap ik op de fiets. Er zijn zeven andere dames en vanaf het begin zit de sfeer er goed in. Er heerst een vooralsnog misplaatst soort teamgevoel. Of is het misschien een zelfverkozen lotgenootschap?


Les 1 staat kennismaking en de bekkenbodem op de planning. De kundige juf maakt veelvuldig armgebaren en ligt soms zelfs op de grond. Ze heeft alle vagina's op de flap over zelf getekend. Dat is het soort authenticiteit waarop je hoopt. Ik voel me sinds lange tijd aan het begin van iets waarvan ik helemaal geen benul heb. Alsof ik op mijn 35-ste in een skiklasje zit. Er zit geen theorie achter de cirkel. Behalve dat het een wisselwerking is. Èèn ding is zeker; pijn gaat het doen. Dat we dat in onze oren knopen. Het is zelfs huiswerk, deal with it. Willen we de rest van het cirkeltje vermijden moeten we dus niet denken dat wij, als enige daaraan kunnen ontkomen. Daarnaast krijgen we huiswerk getiteld 'de lift'. Of je je plas zo hard op kunt houden dat je maag tegen je huig voelt. Nee juf, nog niet. -maar ik ga mijn best doen-


Voortschrijdend inzicht: Voordat je zwanger raakt kan de gedachte eraan een zaligmakende zijn. Je ziet overal prachtige baby's en ouders die tunnelen op hun verworven geluk. 'Zwanger raken, een kind krijgen, dát is fantastisch'. Een vorm van opbrengstgericht denken waaraan alle jonge moeders bijdragen. Wanneer je dan het voorrecht heb om zwanger te raken, ontstaan de eerste haarscheurtjes in dat beeld. Er gaat een ambivalentie vanuit wanneer je diezelfde moeders spreekt (Of ben je voor het eerst pas ècht aan het luisteren?) over hòe zij het vonden om zwanger te zijn. "Zwanger raken, een kind baren dát is bepaald geen ponykamp. Ik heb enkelen horen verwijzen naar ‘de hel‘, 'niks blijft hetzelfde' en ‘zeg maar dag tegen je..‘ etc. Ineens voelt men zich vrij je te vertellen welke verschrikkelijke ongemakken, neveneffecten en plastic hulpmiddelen dit voor jou in petto heeft. Zij hebben het zelf immers ook doorstaan. Dan blijkt het roze wolkje dus een bloedende nevel voor de berg waarvan je aan de voet staat. Je hebt een voetreis geboekt en je mag deze op eigen mentale en fysieke kracht gaan afleggen. Het nut van deze, toch wel -roze valstrik- is tweevoudig: 1. Je ontwikkelt een staaltje geestelijke weerbaarheid tegen zorgwekkende informatie. - Ook die kwaliteit heb je straks nodig in je moederschap- en 2, je vergeet je huiswerk niet: Pijn gaat het sowieso doen, al denk ik dat..


De -ik wordt mama app- zegt: Dat, mochten we het onfortuinlijke geluk hebben in de prijzen te vallen, we last kunnen krijgen van ons bekken. Net als een op de vier andere vrouwen. Ik doe als een braaf schoolmeisje mijn kersverse huiswerk en hoop dat daarmee de enige instabiliteit die ik ervaar, de rest van mijn leven is. Niet ook nog mijn bekken, alsjeblieft zeg.


Typisch week 28 van Anne:

- Wanneer je wil weten hoeveel water er in een waterbed past, moet je gewoon de kraan open laten staan en de druk erop houden.

- Je zweetmoment opzoeken' is het nieuwe hardlopen.


Veel liefs van Anne


Bekijk andere weken >


113 views
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
Copyright | Creatief vormgever | Anne Tjallingii  Illustraties | 2018