• Anne Tjallingii

Week 5: Je baby is zo 'groot' als een zonnebloempit

Een zonnebloempit van 6 mm en enkele grammen. waarschijnlijk is deze kleine pit door de microscopische aandacht voor wat er uit voort kan vloeien, een van de grootste dingen op dit moment in je leven. Van onschatbare waarde en tegelijkertijd heimelijk beloftevol. Er is nog niets te zeggen over waartoe deze pit zal uitgroeien. Dat gegeven is voor mensenbreinen lastig. Wij weten graag waar we aan toe zijn opdat we met onze stuurtjes kunnen koersen op het gunstigste scenario. De komende weken zouden mentaal en lichamelijk nog wel eens uitdagend zwaar kunnen worden.

De ketenreactie die deze zonnebloempit in gang heeft gezet, kan een lichaam van ten minste 50 kilo volledig platleggen of op tilt doen slaan. Prachtig wat een krachtig pitje. Voor het eerst sta je met gepaste gretigheid te je wegtrekkers te verbloemen met toiletrollen en natte doekjes. Hoewel, wanneer je -zoals ik-, niet wist dat je zwanger was, je ook zou kunnen twijfelen aan het nut van je bestaan, jouw rol in vriendschappen, en de beperkingen in het visuele veld van mensen ten opzichte van het hele meetbare kleurenspectrum. Kortom, de reikwijdte van dit pitje is immens, zoals een partydrug van een paar gram de avond kan maken of kan kraken, zo ben je plotseling eindgebruiker van de wetten der natuur. Dat die niet altijd humaan is zien we in documentaires over lieve antilopes en hongerige tijgers.

Voortschrijdend inzicht:

Deze week heb je kunnen testen of het HCG hormoon in je bloed aanwezig is en of je in verwachting bent. De term in verwachting lijkt relatie tot het woord zwangerschap ambigue. Je blijkt niet alleen een -in aanzet- nieuw leven te dragen, er ontstaan tegelijkertijd tal van verwachtingen over wat deze gebeurtenis gaat betekenen, hoe deze zou kunnen verlopen en hoe wij en de omgeving daar het beste mee kunnen omgaan. Een beter staaltje verwachtingsmanagement bestaat niet. Je zou haast seminars voor mannelijke managers van middelbare leeftijd organiseren die de inzichten en vaardigheden uit de komende maanden comprimeren tot een effectieve workshop. Enfin, etymologisch heeft het woord zwanger een verband met het woord zwaar. En dat gaat het worden, al is het wellicht nog ver weg en huppel je nu kotsend hand in hand met je partner richting de schappen van de steunkousen die je verlangt nodig te hebben. Een bizar en bijzonder staaltje coping dat zeker nog van pas gaat komen. Inzicht: Het doel heiligt de middelen, al zijn de middelen rigoureus en is het doel vaag en onzeker, de mens kan aandoenlijk optimistisch zijn.

De -ik wordt mama app- zegt:

Deze week geschiedt de eerste aanleg voor het kloppend hartje. Het motortje van ieders bestaan. Ik doel niet op een ethische inzicht over wanneer er leven is of niet, maar onomstotelijk is wel, dat wanneer dit motortje niet aan blijft, er weinig kans is op voortbestaan. Mocht je een eeneiige tweeling krijgen, dan is deze week het moment voor de splitsing van de cellen waaruit twee hartjes kunnen leren kloppen. Dit berust op zuiver toeval.


Typisch week 5 van Anne:

1. Lekker uitbouwen dat hardlopen

2. Vooral nog geen test doen.

3. Alles in twijfel trekken, moet je doen joh.

Liefs Anne

Bekijk andere weken

10 views
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
Copyright | Creatief vormgever | Anne Tjallingii  Illustraties | 2018